DVD- ja Blu-ray authorointi

DVD- ja Blu-ray authorointiprosessissa videot, valikot, ääniraidat ja tekstitykset työstetään levyksi, joka voidaan toistaa standardin mukaisissa DVD- tai Blu-Ray soittimissa.

Prosessi pähkinänkuoressa:

  1. Videot ja äänet leikataan ja muokataan lopulliseen esitysmuotoon, lisätään alku- ja lopputekstit, korjataan värit, jne.
  2. Tehdään mahdolliset tekstitykset eri kielille
  3. Pakataan videot lopputuotteen vaatimaan muotoon mahdollisimman hyvälaatuisina, DVD:lle mpeg2:ksi ja Blu-ray:lle mpeg2:ksi, h264:na tai vc1:nä
  4. Tehdään valikkografiikat
  5. Kasataan palikat yhteen authorointiohjelmassa, jossa määritellään mm. valikoiden ja videoiden linkitykset, videoiden video-, ääni- ja tekstitysraidat
  6. Master-levyn tai -imagen poltto

Vinkkejä materiaalin toimitukseen

Video- ja audiomateriaali kannattaa pitää mahdollisimman hyvässä ja vähän pakatussa muodossa aina levylle pakkaukseen asti. Näin saavutetaan mahdollisimman hyvälaatuinen lopputulos. Otamme video- ja audio-materiaalia vastaan käytännössä kaikissa mahdollisissa tiedostomuodoissa ja fyysisillä tallenteilla. Olemme mm. tehneet dvd-video -tuotantoja myös Powerpointeista, erilaisista multimedia-esityksistä ja Flash-videoista.
DVD:n maksimi kuvakoko on PAL-järjestelmässä 720×576 ja NTSC-järjestelmässä 720×480 ja video voi olla joko lomitettua (interlaced) tai progressiivista. DVD:n kuvataajuus PAL:na on 25 ruutua sekunnissa ja NTSC:nä 29,97 ruutua sekunnissa. Blu-ray:llä maksimi kuvakoko on 1920×1080. Blu-ray tukee lukuisia kokoja DVD:stä ylöspäin. Blu-ray:llä tuetaan normaalien PAL ja NTSC kuvataajuuksien lisäksi 24 ruutua sekunnissa progressiivisena (24p). Maksimikuvakoot ja taajuudet kannattaa ottaa huomioon jo kuvausvaiheessa, pääperiaatteena se, että kuvan skaalausta ylöspäin kannattaa välttää viimeiseen asti. Kuvataajuuden muuttaminen nykimättömästi onnistuu, mutta vie rutkasti prosessoritehoa ja aikaa.
Valikkografiikat otamme mieluiten vastaan Photoshop-tiedostomuodossa niin, että kaikki napit ja muut ovat omilla tasoillaan (layer). Jos tämä ei onnistu, tausta olisi ainakin hyvä olla erillisenä kuvana ja napit ominaan. Voimme tehdä myös koko homman suunnittelusta lähtien.