CD, DVD ja Blu-Ray paino

Levyjen paino voidaan tehdä monella eri tavalla. Lisäksi monistus-menetelmä vaikuttaa paino-vaihtoehtoihin. Alla esitellään käytössä olevat paino-menetelmät ja niiden saatavuus eri tuotannoissa.

Silkkipaino

maalipurkit_webSilkkipainossa väri painetaan levyyn tiheän seulan seulan läpi niin, että seulasta pääsee läpi vain itse kuva-aihe. Silkkipainossa käytetään pääasiassa Pantone -spottivärejä (kukin väri sekoitetaan omaksi painovärikseen, viereisessä kuvassa sekoitettuja värejä), mutta joissain tapauksissa silkkipainossa voidaan käyttää myös CMYK -värejä. Painomenetelmän ansiosta levylle tuleva värikerros on paksu ja väristä riippuen hyvin peittävä. Tämä yhdistettynä spottiväreihin mahdollistaa peittävät ja tasaiset väripinnat ilman CMYK -värien vaatimia rasterointeja. Levyihin painettavat silkkipainovärit kuivatetaan (itseasiassa kovetetaan) UV-valolla, jolloin väripinta tarraa tiukasti levyyn ja muodostaa kosketuksen ja kosteuden kestävän pinnan.

CD-R, DVD-R ja BD-R monistus-projekteissa käytössä on kolmiväripainokone, jolla voidaan painaa kolme toisiinsa kohdistettua väriä. Näissä projekteissa käytämme Pantone spottivärejä.

Lasimasterista tehtävissä monistuksissa käytössä on viisivärikone, spotti- tai CMYK -väreillä. CMYK värejä käytettäessä tulee ottaa huomioon silkkipainomenetelmästä johtuva 54 l/cm rasteritiheys.

OFFSETPAINO

Lasimasterista tehtävissä projekteissa on samaan hintaan käytössä myös offset painatus CMYK -väreillä. Offsetpainatus levyn pintaan on erittäin laadukas ja tarkka, linjatiheytenä käytetään 70 l/cm. Levyihin painetaan yleensä valkoinen taustaväri ennen CMYK offset-painatusta, koska rasteroidut CMYK-värit eivät näkyisi oikein levyn kirkkaasta pinnasta. Joskus tätä käytetään tyylikeinona ja pintaan painetaan joko vain osittainen valkoinen, tai valkoinen tausta jätetään kokonaan pois.

INKJET TULOSTUS

Muistesuihkutulostuksessa käytetään CMYK värejä ja se tehdään liki poikkeuksetta valkopohjaisille levyille. Mustesuihkulla tulostettavat levyt teemme erittäin laadukkailla tulostusroboteilla, joiden jälki vastaa offsetpainettua levyä. Tulostuksen jälkeen pintaan painetaan silkkipainolla UV-lakka, jolloin pinnasta tulee kosketuksen ja kosteuden kestävä.

Monistus CD-R, DVD-R ja BD-R -levyille.